A A A K K K
людям з порушенням зору
ВІДДІЛ ОСВІТИ БОРОМЛЯНСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ

Як розрахувати середній бал документа про повну загальну середню освіту в 2020 році

Дата: 25.06.2020 10:04
Кількість переглядів: 356

Міністерством освіти і науки України надані роз'яснення щодо обчислення середнього бала документа про повну загальну середню освіту в 2020 році.

Розрахунок середнього бала документа про повну загальну середню освіту здійснюється вступниками до закладів вищої (фахової передвищої) освіти самостійно при подачі заяв (у паперовому та електронному вигляді) та перевіряється приймальними комісіями закладів вищої освіти.

Середній бал обчислюється за 12-бальною шкалою з округленням до десятих частин бала і розраховується як середнє арифметичне усіх зазначених у додатку до документа оцінок (інваріативна частина, варіативна частина, державна підсумкова атестація). Предмети, за якими зроблено запис "звільнений(а)" / "зараховано", а також факультативи в загальну кількість не враховуються.

Таким чином, у разі надання вступником документа про повну загальну середню освіту, у якому замість оцінок державної підсумкової атестації зроблений запис "звільнений(а)", середній бал обчислюється без врахування державної підсумкової атестації з відповідного(-их) предмета(-ів) у загальну кількість предметів у відповідному додатку.

Складено на підставі листа Міністерства освіти і науки України від 24.06.2020 № 1/9-342 "Щодо середнього бала документа про повну загальну середню освіту".

ІНСТРУКЦІЯ

Наприклад, розрахунок здійснюється таким чином: 

  • кількість предметів, із яких виставлено оцінки = 21,
  • сума балів = 195,
  • середній бал = 195:21=9,285...≈9,3.

Відповідно до правил округлення, щоб округлити десятковий дріб до першого десяткового знака, необхідно: 

  • відкинути всі десяткові знаки, які стоять після першого розряду (у наведеному прикладі відкидаємо цифри 8 та 5); 
  • якщо перша з відкинутих цифр була 5, 6, 7, 8 або 9, то останню залишену цифру збільшити на одиницю (оскільки перша відкинута цифра – 8, то попередню збільшуємо на одиницю з 2 до 3); 
  • якщо перша з відкинутих цифр була б 0, 1, 2, 3 або 4, то попередню цифру потрібно записати без змін.

Для випускників минулих років оцінки з документа про повну загальну середню освіту, які виставлені за 5-бальною шкалою, враховуються таким чином: 

  • "3" відповідає "6", 
  • "4" відповідає "9", 
  • "5" відповідає "12". 

Якщо додаток до документа про повну загальну середню освіту відсутній із об’єктивних причин, його середній бал у 12-бальній шкалі вважається таким, що дорівнює "2".

Якщо в додатку до атестата зазначено середній бал, його все одно потрібно обов'язково перевірити. Якщо він указаний невірно, документ про повну загальну середню освіту є дійсним, але бал потрібно перерахувати й подати правильне значення.

У разі подання заяв у електронному вигляді вступник зазначає середній бал в особистому е-кабінеті в 12-бальній шкалі, а переведення у 200-бальну шкалу здійснюється системою автоматично.

Якщо після внесення середнього бала у е-кабінет вступник виявить помилку в розрахунку, він може самостійно її виправити до подання першої заяви.

Правильність обчислення перевірятимуть приймальні комісії закладів вищої освіти.

На допомогу вступникам розроблено калькулятор середнього бала документа про ПЗСО – ez.osvitavsim.org.ua, а також детальну інструкцію щодо подання електронних заяв –bit.do/ECabinet.

 

 

« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень